Ant Žalio kalno

By skrandis, 2007/07/01

Žaliakalnis – geriausias rajonas gyvenant Lietuvoje. Yra daug gerų vietų ir kitur, kaip Vilniuje Žvėrynas ar Klaipėdoje Senamiestis. Bet Žaliakalnis… ir turi savitą istoriją, ir šalia miesto centro, ir žalias kaip kaimas, ir kartu tikras prakutęs miestas. Galima būtų apie tai daug kalbėti,bet nėra prasmės plėstis. Čia reikia pasivaikščioti, pagyventi, pabūti, pasivažinėti dviračiais ir pasidomėti – viskas atsiskleis ir pasimatys. Ir būtent tai mes ir darom. Nes kas kart atrandame naujus dalykus, naujas istorijas, naujas vietas.

***
Išvyka nr. 1

Vileišio aikštėje stovi Dainų šventės skulptūros – gerokai ufonautiškos lietuvių šokėjos ir daininkės. Skulptūros skirtos Pirmai dainų ir šokių šventei. Tarp kitko, Lietuvoje pirmoji dainų šventė tuometinių kultūros šviesuolių pastangomis buvo įgyvendinta tik 1924 m. rugpjūčio 23-25 dienomis Kaune., t.y. praėjus 55-eriems metams nuo pirmosios Estijos dainų šventės ir 81-eriems metams nuo pirmosios Europos šventės. Aikštė vadinta Husarų aikšte, Paradų ir žaidimų aikšte, tik 1926 m. ji tapo Petro Vileišio aikštė. Dabar toje aikštėje vyksta daug futbolo veiksmo.

Kauno Ąžuolynas – tai Nemuno ir Neries santakoje anksčiau augusių ąžuolynų likučiai. Kauno ąžuolynai kažkada jungėsi su Karmėlavos, Rumšiškių ir Kaišiadorių giriomis. XIV–XVI a. ąžuolai intensyviai kertami. Mediena naudota tiltams, namams, pilims, laivams statyti.
1955 m. architektas Vladimiras Zubovas parengė Ąžuolyno, 1966 m. – Dainų slėnio išplanavimo projektus. Parodos kalne įkurtas Vytauto parkui priklausantis pramogų aikštynas, šokių paviljonas, kurį nugriovus, pastatyta Kauno viešoji biblioteka (dab. Kauno apskrities viešoji biblioteka).

Architektūros monstro Vytauto Landsbergio-Žemkalnio viens iš šedevrų – Kūno kultūros rūmai. Buvo LKKi, dabar LSU.

Stumbras pievoje sukurtas menininkės D.Matulaitės, kurios darbas puikuojasi ir ant Kunigundos 2006 plakato.

Prieš pat KTU rasite šiltai jaukiausią “pikčiausią” Perkūną.

Aukštųjų Šančių piliakalnis, datuojamas X amžiumi, gerokai apleistas ir neišskirtas iš aplinkos, žiūrint nuo Aukštųjų Šančių pusės. Tuo tarpu nuo Nemuno vaizdas būtų gerokai kitoks, jei būtų išvalyti šlaitai ir atvertas pats piliakalnis.

Aukštųjų Šančių karių kapinės. Šiose kapinėse net ir priešai gali sugult. Pakol jų tarpe nėra žydų :]
Rusų, vokiečių, lietuvių karių kapai, visi šalia. Tikrai nustebčiau, jei žydų kapinėse kas nors pakęstų vokiečių karių kapus. Skandalas būtų… :]

 ***
Išvyka nr. 2

Kauno rajonas Žaliakalnis vertas ne vieno tyrinėjimo, ne vienos knygos ir ne vieno pasivaikščiojimo, fotodokumentavimo. Dėl gražios tarpukario architektūros, dėl simpatiškų medinių namukų, dėl dar nesugadintos rajonui būdingos visumos, ramių gatvių bei žalių medžių.

 ***
Išvyka nr. 3

 

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.