Lksmbrgs, Brsls ir Strsbrs [nr 19]

By skrandis, 2007/10/31

Simas pakvietė ir štai – mes ir vėl Liuksemburge. 2007 metai, Liuksemburgas vis dar Europos kultūros sostinė. Tačiau šį kartą mus domina ne tik Liuksemburgo šalis, bet ir Prancūzija ir Belgija.

2007.10.27
Kol Simas ir Jurga sėdi darbuose, mes nusprendėme laiką leisti išvykose. Sėdome į traukinuką ir po kelių valandų jau buvome Belgijos sostinėje Briuselyje. Miestas, turintis gražių istorinių pastatų, gražių kampukų, puikų barą su lėlių teatru “Toon” (Petite Rue des Bouchers.) bei platų pasirinkimą graikiško “greito” maisto, visgi pasirodė gerokai purvinas ir apsileidęs. Tad ankstesnis Alwydos manymas, kad geriau šis didmiestis nei provincialus Liuksemburgas, pasikeitė.

2007.10.28
Planas – pasiblaškyti po Liuksemburgą. Jis įvykdomas su kaupu – pamatome tokias vietas, kurie šiaip turistai dažniausiai nelanko. Vis jaukesnis ir mielesnis imasi rodytis šis miestas.

2007 metais Liuksemburgas pasipuošė dryžuotais rėmeliais, provokuojančiias sustoti ir nu[si]fotografuoti. Mes paklusom ir pažvelgėm į miestą menininko akių rėmais :]
Daniel Buren projektas mieste “D’un cercle à l’autre : le paysage emprunté“.

2007.10.29
Simo ir Jurga atvežė mus į Strasbūrą. Buvome maloniai nustebinti – Strasbūras labai jaukus ir gražus miestas. Pasiplaukiojimas miesto kanalais, pasivaikščiojimas po Petit France, katedros laikrodžio stebėjimas ir visos kitos malonios turistinės smulkmenos prabėgo labai greitai.

2007.10.30
Dar viena diena, dar viena kelionė – beveik 30 km nuo Liuksemburgo miesto link šiaurinės šalies pusės ir mes vos palikę laukus ir pievas, įkrentame į sodrios žalios spalvos mišką su vėsiomis ir masyviomis uolienomis. Čia įspūdingi takeliai, siauri plyšiai, statūs laiptai ir visada žaliuojančios samanos.
Čia pirmą kartą susipažinome su Mažaja Šveicarija Liuksemburge.

Dieną pabaigiame Echternach. Laukia vakaras ir maistas pas brolį namuose.

2007.10.31
Nusprendžiame apsilankyti miesto galerijoje “Casino”  Čia įspūdinga ir ypatinga Wim Delvoye paroda “Cloaca”. Visas verslo planas, kaip parduoti… šūdą :] Čia rasite įvairiausių šūdo gaminimo priemonių. Ir Mini Cloaca – berods trijų žmonių pajėgumo virškinimo sistema, ir Cloaca Turbo – 50-ies žmonių pajėgumo virškinimo sistema...

Wim Delvoye – vienas įsimintiniausių menininkų mūsų gyvenime. Dėl labai gražios, įspūdingos ir sudėtingos koplyčios MUDAM muziejuje bei dėl neįtikėtino smirdančio projekto – Cloaca. Tai mašinos, sugebančios atlikti tą patį, ką ir žmogaus organizmai – suvirškinti maistą, išskirti medžiagas bei iššikti atliekas. Gyvenime nebuvo kilęs noras nusiprausti po meno, bet šį kartą… :]
Na ir pabaigai nusprendėme dar pasivaikščioti, kad ir link stoties rajono. Ryt iš čia važiuojam namo į Kauną.

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.