Edas, Setas ir Linas vizituoja [nr 32]

By skrandis, 2008/08/02

2008.07.26 Kartu su svečiais Edu, Setu ir Linu apsilankėme netoli Liuksemburgo esančiose Amerikiečių kapinėse ir memoriale. Baltų kryžių laukas [50,5 akrai], priklausantis JAValstijoms ir turintis ambasados statusą, yra miesto pakraštyje. Kryžiukų suskaičiuot galima virš penkių tūkstančių [tiksliai – 5076], Jų savininkai – žuvę per Antrojo pasaulinio karo 1944 žiemą/1945 pavasarį. Išskirtinis dėmesys skirtas generolui George S. Patton Jr. – jo kryžius atsuktas į jo bendražygius. Šalia kapinių stovi kareiviams skirtas memorialas.
Vos už kelių šimtų metrų, už medžių girdisi lėktuvų ūžesys. Šį kartą, šiuo metu, šitam krašte čia kyla tik keleiviniai ir krovininiai lėktuvai.
Vokiečių aukos, kritusios tame pačiame mūšyje, guli už maždaug 1,5 kilometro.

Vėliau atvykome iki miesto centro, čia šiek tiek prasukę ratuką, atpėdinome iki MUDAM. Kadangi jame esanti paroda mums jau matyta ne kartą, nusprendėme vyriokus įleist vidun, o patys pasidaryti fotosesiją šalia Liuksemburgo filharmonijos.

2008.07.27 Su svečiais nusprendėm pasibastyti po Liuksemburgo miestą. Pasisekė pataikyti ir į kelis gerus kultūrinius įvykius. Liuksemburgo senamiestyje esančioje Abatijos parodinėje salėje, po parodos apie putiną, atidaryta nauja atitinkama Samuel Bollendorff’o fotografijų paroda apie Kiniją “Chine. A Marche Forcee”. Įspūdį padarė šalia fotografijų esantys tekstai, apibendrinantys visą tą kraupų kiniečių naujai kuriamą “kapitalizmą”. Norintiems pamatyti parodą virtualiai spausti reikia čia.

Liuksemburge netikėtai užklupta, niekur negirdėta ir reklamiškai užslėpta viduramžių šventė “Anno Domini 1408”. Radom įvairiausios prekybos, patiekalų, gėralų, drabužių bei papuošalų, kalvystės, ginklų valdymo meno pratybų, pilvo šokių, muzikos ir geros nuotaikos pilnas aukštutinio miesto gatves.
Scenoje įspūdingą šou suvarė airio, olando bei olandės, belgų slavo ir ‘europiečio’ bendra neo-celtic stiliaus grupė Omnia. Senai teko matyti tokią mokančią bendrauti su publika ir smagiai siausti grupę.

2008.08.01. Nieks neišvengs Trier’o. Ir Edas, Setas bei Linas – ne išimtis :] Šį kartą be tradicinių pirčių, bazilikos, katedros bei porta nigra, apsilankėme ir Karlo Marxo, kuris būtent ir gimė šiame mieste, muziejuje. Namuko turinys, man kaip exmuziejininkui, padarė įspūdį dėl labai protingai ir paprastai išmąstytų ekspozicijų, naudojantis tik tekstu, fotografijomis ir viena kita video dokumentika. Tekstai, kaip ir reikia tikėtis, vokiški, bet angliakalbiams ar prancūzkalbiams įduodami specialūs garsiakalbiai su įrašytais garso takeliais. Muziejus nedidelis, gan politkorektiškas, bet ir užvedantis ant tiesų.

2008.08.02. Montmedy – miestukas, kuriame gyvena apie 2000 gyventojų. Šiame miestelyje šiuo metu yra fortifikacija, kurioje yra kitas mini-miestukas. Montmedy pirmoji pilis pastatyta 1221 metais. Pilis priklausė įvairių šalių tipams – liuksemburgiečiams, Burgundijai, Austrijai, Ispanijai. Vėliau, okupavus francams, apie 16 a. pilis tapo fortu. Dar vėliau prie forto smarkiai prisidėjo ir Liuksemburge daug fortifikacijų pastatęs garsusis Vauban. Fortu aptvertoje teritorijoje galima rast 17 a. bažnyčią, namus, barus, viešbutį ir paprasčiausiai gyvenančią publiką.

Vykstame link “Verdeno mėsmalės”. Verdeno mūšis, vykęs 1-ojo pasaulinio karo metu Vakarų fronte, tarp vokiečių ir prancūzų netoli Prancūzijos miesto Verdun’o.
Nuotraukose matosi miškas, užaugęs ant apkasų bei bombų išvartaliotos žemės…
Septynių durklų paminklas-kapas (berods sprogus bombai, apkasai užvirto ant kareivukų, kurių tik durklai liko kyšoti iš žemės…). Tada aplankytas Douaumont fortas, kuris karo metu atrodė taip (duobutės ten – ne gamtos išdaiga)… Bei apžiūrėtos Douaumont kapinės, kuriose palaidota 15 tūkstančių karių, ir Douaumont kaulinyčia, kur guli dar 130.000 neatpažintų prancūzų ir vokiečių karių palaikų.
Per Verdeno kautynes 1916 m. vasario – gruodžio mėn. žuvo apie 230.000 ir sužeista apie 700.000 karių… Kovos chronologija ir faktas “December 15: The Germans are back-thrown by French large-scale attack nearly on the height of your starting positions of February.”

Verdeno miestas, turintis apie 25 000 gyventojų ir užgožtas aplink vykusio Verdeno mūšio nuotaikos ir atmosferos. Šiek tiek apleistas, mažas, lietingą pavakarę niūrus. Visgi skaičiuojantis savo istoriją nuo 4 amžiaus ir turintis pakankamai palikimo nuo senų gerų viduramžių laikų.

Štai taip ir baigėsi trijulės vizitas. Edas dar liko kelioms dienoms, o Setas su Linu patraukė namo. Smagi kompanija praturtino mūsų dienas. O ir gyventi bendrabučio sąlygomis [penkiese viename bendrame kambaryje] buvo visai smagu :]

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.