Good night and good morning

By skrandis, 2010/02/18

Ilgą laiką buvau nesusivokęs, kuom Liuksemburgas gali būti svarbus Lietuvai, pakol K.Navakas neparodė mobiliuoju telefonu nufotografuoto vieno pastato ir neišgirdau jo tada išdidžiai ištarto “Čia gi Liuksemburgo radijas!”

Jop, šis pastatėlis išties vertas foto kadro ir įrašo čia :]
Tai legenda, prie kurios, tiesą sakant, nesu labai prisilietęs. Gal buvau per jaunas, gal augau geromis sąlygomis ir brolių dėka nuo mažens turėjau priėjimą prie teisingos muzikos, nemažos kolekcijos kasečių ar plokštelių. O gal tiesiog gimiau per vėlai, kad savo kūnu suvokčiau šios radijo stoties tikrą reikšmę Lietuvos jaunimui, laisvės pojūčiui ar rock scenai.
Todėl neskiesiu, kad ir man ši radijo stotis įkvėpė kovoti už laisvę, augintis ilgus plaukus ar pan… Tiesiog žinau ir jaučiu, kad šis radijas smarkiai ir reikšmingai prisidėjo prie daugelio lietuvių gyvenimo.
Gal geriau paminėsiu keletą faktų, kurie man pasirodė idomūs. Pvz kad ir tai, jog ne tik lietuviams ši radijo stotis reiškė vidinę nepriklausomybę. Na kad ir britams – iki 1967 m vienintelė legali radijo stotis Anglijos žemėje buvo BBC, tačiau iki to laiko, jau nuo 1930-ųjų britai klausėsi Liuksemburgo stoties, kuri transliavo ir angliškas laidas (šalia vokiečių, liuksemburgiečių, prancūzų ir olandų laidų). Ji svarbi buvo ir vokiečiams, kurie po sienos griūties atvykę trabantais veržėsi atiduoti pagarbą šiai radijo stočiai. Taigi, ką jau kalbėti apie reikšmę lietuviams… tereikia google suvesti žodžius “Liuksemburgo radijas” ir pamatysite, kiek žmonių užaugo su naktiniais radijo garsais…

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.