Senojo geležinkelio Lamadelaine takas [nr 122]

By skrandis, 2010/09/05

Sekmadienio rytas puikiai išmiegotas ir prasivaliotas, tad apie vidurdienį nuspręstą visgi kažkur pajudėti ir kažkur paslampinėti. Nuspręsta patraukti į Liuksemburgo pietus, link Rodange ir Petange. Link priemiestuko Lamadelaine [Nr. 143].

Lamadelaine yra netoli Fond de Gras, senosios metalo kasyklos. Tad aplinkoje yra susiformavę ne tik darbininkų stiliaus paprasti miesteliai, bet ir daug kasyklų infrastruktūros (geležinkeliai, sandėliukai, tilteliai, vagonėlių linijos ir pan). Besifotografuojant ant visada fotografiškai patrauklių bėgių, iš už posūkio išlėkė turistinis anglimi varomas traukinukas.

Toliau prieiname senojo tiltuko, iškasenoms gabenti žemyn nuo kasyklos, likučius, kasyklą Giele Botter. Kasykla apleista jau ne pirmą dešimtmetį, jos vietoje gamta atgauna savo erdves – užaugo daug berželių, susidarė vandens telkinys, apsigyveno išskirtines sąlygas mėgstantys gyviai (dabar ten gamtos rezervatas Prenzebierg)

Prieiname istorinę Tetelbierg vietą (kuri kažkada buvo tokia pat prasminga kaip Bernas, Bazelis, Langres ir kiti iki šiol gyvybingi miestai). Kalva, pavadinta Tetelbierg, kažkada buvo fortifikuotas keltų, vėliau galų miestas, apsuptas beveik 3 kilometrų sienos. Tetelbierg buvo viena didesnių ir reikšmingesnių romėnų gyvenviečių šiame regione, matyt, dėl geležies rūdos. Čia rasta labai daug I-V amžiaus romėnų monetų, kurios dabar eksponuojamos Liuksemburgo miesto istorijos muziejuje. Rastas pinigų kiekis, kiti atkasti objektai (šventyklos, gevanmieji namai, šuliniai, geležies liejyklos ir pan) rodo, jog miestas buvo reikšmingas politiniame ir ekonominiame gyvenime ir turėjo svarbius ryšius su Trieru.

Grįždami jau link Lamadelaine, dar kartą kirtome geležinkelio bėgius, kur ir vėl sutikome traukinuką, šį kartą labiau panašų į senovinį autobusą. Kitą sekmadienį būtinai reikės išmėgint šias senovines transporto priemones.

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.