Kitos Nemuno pusės keliais [nr 156]

By skrandis, 2011/06/18

Šeštadienis turėjo būti padoriai saulėtas ir šiltas, tačiau meteorologai su dangumi kažkaip nesusišnekėjo – gavom ir lietučio, ir lietaus, ir vėsumos. Visgi mudviejų ir Baubo planas pavažinėti po Šakių rajoną buvo realizuotas.

Pirmiausiai apsilankėme Skriaudžiuose, kur norėjome aplankyti Buities muziejaus kalendorių ekspoziciją. Neradę atvirų durų tiesiog apžiūrėjome po atviru dangumi esančią Suvalkijos sodybą.

Kazlų rūdos medinė Švč. Jėzaus Širdies bažnyčia

Toliau iki Višakio Rūdos. Čia sklando ne viena legenda – apie stebuklingąjį šaltinėlį, kuris turi gydomųjų galių, apie čia pasirodžiusią Švč. Mergelę Mariją, ir tt, ir pan.  Višakio Rūdos bažnyčia pastatyta 1883 m. ir yra vienas iš gražiausių medinių Šiaurės Suvalkijos sakralinių statinių. Bažnyčia yra didžiausia medinė bažnyčia Lietuvoje. Šv. vyskupo Stanislovo bažnyčia yra vienintelis medinis neobaroko stiliaus sakralinis pastatas Sūduvoje.

Viduje bažnyčios stovi būgnas, kuris mušamas Šv. Velykų rytą, aplink katalikų bažnyčias einant iškilmingoms procesijoms. Niekad neteko matyt, bet garsas turėtų aidėti galingai. Šalia bažnyčios stovi paminklas tautosakininkui Jurgiui Dovydaičiui
Viena įspūdingiausių matytų bažnyčių Lietuvoje yra Griškabūdžio. Medinė aštuonkampė klasicistinė Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčia, pastatyta 1796 m. buvusios bažnyčios vietoje – vienintelė išlikusi tokio plano medinė bažnyčia Lietuvoje. Pagrindiniame fasade – keturių kolonų dorėniškasis portikas su aštuonkampiu bokšteliu virš frontono. Šventoriuje 1933 m. pastatyta gelžbetoninė varpinė, žyminti Jėzaus mirties metines (33-1933).

Judame iki Zyplių dvaro, kuris aplankytas jau antrą kartą per dvi dienas. Šiuo metu Zyplių dvaras tapo menininkų traukos centru. Jame veikia tautodailininkų draugija, vyksta plenerai, koncertai, spektakliai. Dvaro pastatuose įrengtos galerijos, keramikos dirbtuvės, kalvė.
Dvaras įsikūręs parke, kuris yra vienas didžiausių ir vertingiausių Lietuvoje. Jame auga gan reti medžiai: paprastieji ir raudonieji ąžuolai, platanalapis ir sidarbinis klevas, baltosios ir balzaminės tuopos.

Lūkšių neogotikinėje vienbokštėje Šv. Juozapo bažnyčioje, pastatytoje 1877 m., yra vertingų paveikslų, skulptūrų, žalvarinis varpas. Tačiau pamatyta šeštadienį bažnyčią iš vidaus – sunki užduotis. Žmonėms melstis nesinori, turistauti nesinori, kultūrintis nesinori…

Garsioji ir unikalioji Vaiguvos gatvė-upė Plokščių miestelyje. Eismas joje leidžiamas tik vietiniams gyventojams. Ne per seniausiai šalia gatvės sutvarkytas ir šaligatvis, išklotas trinkelėmis.

Kelionės pabaigai atvykome į Žalgirio fanų klubo uždarymą, kuris vyko netoli mūsų lankytų objektų. Žalios spalvos buvo daug, geros nuotaikos ir kalbų buvo dar daugiau, planų ir norų buvo taip pat labai daug.

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.