Tėvo dienos kelias [nr 154]

By skrandis, 2011/06/05

Noras su tėvukais pamatyti S.Eidrigevičiaus parodą baigėsi nesėkme – NDG nusprendė, kad sekmadienis nelankytina diena, ypač kai švenčiama Tėvo diena. Tądien, matyt pagal NDG, atviri turi būti tik barai…

Na bet tėvukai labai nenuliūdo ir pasirinko alternatyvą – kelionę namo tiesiai pro aplinkui :]
Pirmas aplankytas objektas – Kernavė ir legendiniai jos piliakalniai. Kernavės archeologinė vietovė – valstybinis Kernavės kultūrinis rezervatas, įkurtas 1989 m., nuo 2004 m. liepos mėn. yra UNESCO Pasaulio paveldo sąraše.

Tėvukai, lankęsi labai senai šioje vietoje, buvo sužavėti iš naujo ir labai džiaugėsi galimybe pamatyti šį neeilinį objektą.
Musninkuose apžiūrėjome bažnyčią, medinę varpinę, pastatytą iš senosios bažnyčios lentų.

Pakeliui link Čiobiškio sustojome prie XVIII amžiuje pastatytos koplytėlės, skirtos Barborai Radvilaitei.

Čiobiškis garsus senuoju keltu per Nerį, kuris veikia nuo 1923 metų, S.Dariaus ir S.Girėno tiltu per Musnę (pastatytas 1933 metais) ir dvaru, kuriame dabar apgyvendinti socialiai prižiūrimi vaikai.

Mikalajūnai yra etnokultūrinis kaimas, įkurtas XVI amžiuje su vidurio valakiniam kaimui būdingu gatviniu rėžiniu planu. Vienoje pusėje stovėjo sodybos, kitoje gatvės pusėje – ūkiniai pastatai. Deja, pastarųjų daug neišliko.

Mikalajūnai priklausė Gelvonų dvarui. Gelvonuose stovi graži ir netradicinė Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčia, Iš abiejų apstatyta dvejomis skirtingomis mūrinėmis koplyčiomis.

Prieš pat bažnyčią, pagrindinėje Gelvonų aikštėje stovi paminklas su žuvusiųjų partizanų vardais.
Netoliese nuo Gelvonų šiaip ne taip radome Liukonių akmenis ir kryžių. Vienas akmuo pasižymėjo dubenėliu, kuriame besilaikantis vanduo yra laikomas šventu. Kiti akmenys iš abiejų kryžiaus pusių yra vieno skilusio akmens pusės. Legenda teigia, kad tai suakmenėję Jonas ir Povilas, šaudę į medin įkeltą Komuniją, dėl to nubausti…

Paskutinė kelionės stotelė prie grįžtant namo – Upninkų miestelio bažnyčia, į kurią įleido maloni mergina, prižiūrinti aplink bažnyčią pasodintas gėles.

Toliau kelias pro Jonavą namo, kur suvalgėm ledus, pažiūrėjom su tėvukais foto iš Andalūzijos, išgėrėm vyno ir paplepėjom…

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.