Rudeninių Skinderiškių kelias [nr 166]

By skrandis, 2011/10/25

Alwydos užspaustas mečiau visus bedarbio darbus ir puoliau paskui ją iki pat Skinderiškio parko. To ji norėjo jau ne pirmą savaitę, tad išsisukti nebebuvo jokių šansų. O ir nelabai stengiausi. Nes buvo aišku, kad verta ten nuvykti ir pajusti rudenį visame gražume.

 

Skinderiškio parkas – dendrologinis parkas (arbolariumas) yra Kėdainių rajone, 1 km nuo Pilsiupių kaimo, prie pat Šušvės upės, kuri kaip tik netoliese užtvenkta. Plotas užima apie 100 ha. Parko įkūrėjas – V. Adamkaus premijos laureatas, miškininkas Kęstutis Kaltenis. Parkas įkurtas buvusio Skinderiškio dvaro vietoje, kuriame įrengti tvenkiniai, yra didelių riedulių.


Parke galima pamatyti sumedėjusių augalų, kurie paprastai auginami tik botanikos ir dendrologiniuose soduose, skirtuose moksliniams tyrimams. Lietuvos sąlygomis daug rūšių buvo išauginta pirmą kartą. Čia auga trijų žemynų – Europos, Azijos, Šiaurės Amerikos vidutinėje klimato juostoje paplitę sumedėję augalai. Daugelis augalų pasodinti įgyvendinant projekto sumanymą – pagal regionus – Europos, Sibiro, Kaukazo, Vidurinės Azijos, Kinijos – Japonijos, Šiaurės Amerikos rytų ir Šiaurės Amerikos vakarų.

 

Pakeliui į namus pietų, pasukome dar link miestelio mielu vardu Panevėžiukas. Panevėžiuko dvaras vis dar stovintis, tačiau sienos gerokai įskilusios ir laukia nebe remontų, o perstatymo. Tikėkimes, kad sulausk bent jau to. Tačiau Panevėžiuko didžiausias įdomumas – trikampė bažnyčia. Tokių Lietuvoje esti tik dvi ir viena jų stovi būtent šiame mažame miestelyje..

Simpatiška, jauki ir keistoka. Deja, kaip ir dauguma bažnyčių, iš vidaus sunkiai apžiūrima. Nes bažnyčia tarnauja tikintiesiems, o ne turistams, ir net ne tikintiesiems turistams [nors gal?]… :]

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.