Kelias su Mėnesiu Juodaragiu [nr 211]

By skrandis, 2013/08/25

Jau 13 metų kryptis ta pati – į festivalį Mėnuo Juodaragis. Tai į Sudeikius, tai į Kernavę, tai į Velnio duobę, tai į Zarasus. Šį kartą vėl į ten. Atostogos tęsiasi, tad visos galimybės pajudėti anksčiau nei kiti priversti tai daryti po darbų, visos galimybės važiuoti ne tiesiai į festivalį, o aplankant įvairius įdomius Lietuvos miestelius ar istorinius kultūrinius objektus.
MJR route
Kelias į Zarasus jau žinomas mintinai, todėl sugalvoti kažką naujo sudėtinga. Pasirenkame nuklydimą ties Ukmerge ir Utena. Lygiagrečiu keliu, šiek tiek piečiau einančiu keliu. Pirmas sustojimas – Žemaitkiemis. Garsus tuom, kad šio kaimo (ir dvaro) dėka iškilo garsiausias Lietuvos universitetas VU.
MJR route
Žemaitkiemį garsina ir laukas, į kurį nukrito 1933 m. vasario 2 d. meteoritas (tiksliau chondritinių meteoritų lietus). Surinkta 22 gabalai, jų bendra masė 44,1 kg, didžiausio gabalo masė 7,3 kg. Didžioji dalis saugoma tame pačiame Vilniaus universitete, (dar ir Rusijos mokslų akademijoje, Čekijos muziejuje, Londono muziejuje).
MJR route
Šalia gražaus ežero Alaušai yra miestelis Balninkai.
MJR route
Istoristinė, neogotikos, romantizmo architektūros bruožų turinti Balninkų Šv. vyskupo Stanislovo bažnyčia.
MJR route

MJR route
Paraudinės dvaro sodyba – jaukus namukas, pasislėpęs už seno parkelio.
MJR route

MJR route
Alanta. Gražus jaukus ir įdomus miestukas. Miesto gatvės sueina į didžiulę aikštę. Ant kalno stovi neoromaninė Alantos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia, pastatyta 1909–1912 m. pagal architekto K. E. Strandmano projektą, balta, aukšta (51 m) ir matoma iš tolo.
MJR route

MJR route
Nuo bažnyčios atsiveria puikūs vaizdai į tolius.
MJR route
Prie aikštės stovi užvažiuojamieji namai. Šis pastatas (XVIII a. pirmoji pusė) iki 1892 m. rekonstrukcijos turėjo klasicizmo bruožų, o dabar nuvargęs ir šviesios ateities nematantis.
MJR route
Mokykla.
MJR route
Buvusi sinagoga, šiuo metu stovi Alantos gyventojo kieme ir eina nežinion. Utenos apskrityje ši medinė sinagoga yra bene seniausia. Sprendžiant iš formų, statyta XIX a. II pusėje. Jos fasadus skaido sąvaržos, vyrų salės langai pusapskričių arkų, apjuosti profiliuotais apvadais, dviaukštės dalies – nedideli stačiakampiai.
MJR route
Netoliese Alantos, Naujasodyje yra Alantos dvaras. Kompleksą sudaro neoklasicistiniai dvaro rūmai, XIX a. parkas (guobos, liepos, beržai, ąžuolai, ievos), pagalbiniai pastatai. Dvaro rūmuose įsikūrusi biblioteka, o joje nuo 1963 m. veikia kraštotyros muziejus. Dvaro pastatai pastatyti XIX amžiaus viduryje, XX a. keletą kartų restauruoti.
MJR route
Šiuo metu rūmai dar kartą tvarkomi: gražiai išdažyta rūmų išorė, pakeistas skardos stogas ir langai, eurosojūzinėmis trinkelėmis išgrįstas takas ir kelias. Atkuriamas parkas ir tvenkiniai, gražiai tvarkoma aplinka.
MJR route
Skudutiškio šventvietė.
MJR route
Akmenys, kurie šventi nuo seno, tačiau vis labiau užspaudžiami krikščionybės. Keista tai matyti, keista apie tai ir skaityti.
MJR route

MJR route

MJR route
Skudutiškio Švč. Trejybės bažnyčia graži, medinė, jauki iš išorės, tačiau didesnį įspūdį daro aplink ją pastatyti kryžiai ir jų puošnumas.
MJR route

MJR route
Ir štai, mes Juodaragyje. Muzika, draugai, pažįstami, alus, plepėjimas, fainas oras ir puiki nuotaika. Kaip ir visuomet, festivalis yra puikus.
MJR route

MJR route

MJR route
Bet kaip ir viskas, taip ir festivalis – baigiasi.
MJR route
Tad mudu ir Eligijus vėl sėdam į mašiną ir patraukiam namo. Prieš tai aplankant kapus Dusetose ir Griodvario žemes.
MJR route
Bandymas apsaugoti gamtą nuo nevidonų…
MJR route
Alėja link ‘dvaro’
MJR route
Turbūt ąžuolo kelmas
MJR route
Bebrų prūdas
MJR route
Vapsvų lizdas
MJR route

MJR route
Pamąstymai šalia upelio
MJR route

MJR route
Ąžuolas ir klevo ‘krūmas’
MJR route

MJR route

MJR route

MJR route
Pasivaikščiojom, pasidairėm ir patraukėm atgal į Kauną.
MJR route
Kadangi prieš važiuojant į MJR nespėjome aplankyti Pakalnių piliakalnio, tai padarėme grįždami. Vaizdai erdvūs, piliakalnis aukštas, viršūnė pažymėta partizanų kapais ir kryžiumi jiems.
MJR route

MJR route

MJR route

MJR route
Štai taip ir baigėsi mūsų vasaros sezonas. Ruduo atneša didžiulių pasikeitimų ir įneša chaoso. Nuo čia viskas yra kitaip.

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.