Arlon

By skrandis, 2013/11/02

2013 11 02. Trejus metus pragyvenę Liuksemburge, nė karto nebuvome užsukę į netoliese esantį, gan pastebimą miestą – Arloną. Keista, nes miestas turi lankytinų objektų, yra lengvai pasiekiamas, atspindi šio regiono nuotaikas. Matyt atsitiko tai, kas dažnai atsitinka su arti esančiais objektais – jie tiesiog per arti, kad juos pastebėti :]

Pirmiausia aplankėme St Martin bažnyčią. Dydžiai gan įspūdingi – 69 m ilgio, 35 m pločio ir 97 aukščio bokštas. Martyno bažnyčia turi įdomią istoriją – 8-ame amžiuje pastatyta už miesto sienos, 16 a. sugriauta. Tada ji perstatyta jau miesto sienų apsuptyje, bet 1935 m. vėl sugriauta. Dabartinė, paveldėjusi vardą, pastatyta tarp 1907 ir 1914 m. Užsigeidė jos tuometinis Belgijos karalius Leopold II, siekęs kiekviename rimtesniame mieste pastatyti kažką TOKIO. Štai ir yra, Arlono St. Martin bažnyčia.

Pasinaudoję galimybe, uždegėme artimoms vėlėms žvakutę.

Paslampinėjome šiek tiek gatvelėmis, kurio gelsva spalva labai būdinga šiam regionui. Smiltainis pastebimas ir Liuksemburge, ir Metz, ir Nancy, ir Triere.

Netrukus užkopėme iki St Donatus bažnyčios, esančios ant fortifikuotos kalvos. 11 a. čia buvo pastatyta pilis, tačiau 1588 m. pilis galutinai sugriauta. 1621 m. atsikraustė vienuoliai kapučinai. Iš esančių akmenukų pastatė vienuolyną. 1681 m. kalvą sutvirtino forto sienomis pats Sébastien Le Prestre Vauban. Iš vienuolyno kalva tapo fortu. Kada viduje esanti bažnyčia buvo nukirsta žaibo, ją dedikavo Šv. Donatui. Forte esantį vienuolyną vienuoliai apleido 1796 m.

Apskritai, Arlon turėjo priklausyti Liuksemburgui. Bet nepaisant liuksemburgiečių daugumos tarp miesto gyventojų, miestas taip ir nebuvo įtrauktas į Liuksemburgo didžiosios hercogystės valdas. Kaip ten bebūtų, Arlon vertas trumpo apsilankymo, o vaizdas nuo forto išties gražus ir labai erdvus.

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.