Grevenmacher netikėtumas [nr 217]

By skrandis, 2013/11/18

2013 11 18. Nebe pirmas kartas, kai pasivaikščiojimo take atrandi vietas, kurios yra stebuklingai gražios, netikėtos. Kažkada tokią vietą esame radę prie juokingiausią pavadinimą turinčio miestelio Schlindermanderscheid [juokinga, nes pavadinimas niekaip netelpa į kelio ženklą, o ir perskaityti iš pirmo karto nesulaužius liežuvio yra sunkoka]. Ton vieton specialiai važiavome su draugais, esame apsilankę ne kartą. Štai šitame take atradome dar vieną žavią ir Liuksemburgą atspindinčią vietą. Bet viskas iš pradžių.

Takas [rašo, jog ilgis 6,3 km, tačiau aš galiu drąsiai teigti, kad apie 8 km] prasideda Grevenmacher miestelyje. Šis labai mielas ir mūsų dar neišvaikščiotas, tačiau toks tipinis mozelinis vynuogynų augintojų miestelis, su žaviais ūkiniais pastatais, siaurom gatvelėm ir derlių saugančiais šventaisiais.

Pirmieji 3-4 km tęsiasi vynuogynais. Gera proga paskanauti nenuskintas uogytes, sekti praplaukiančias baržas, pasakyti ‘moien’ šunų vedžiotojams ir smagiai tarpusavyje paplepėti nerūpestingoje aplinkoje.

Tako ženklai mus šiek tiek suklaidino [dabar pastebėjau, kad ir aprašas klaidinantis] ir mes pasukome link uolų, kurios saugoja vynuogynus nuo nedėkingų vėjų. Čia užtinkame upelį Kelsbaach ir pasakiškai gražų slėnį. Mažas kalnų upelis akyse pasiekia 8-10 m. skardį ir visu malonumu krenta žemyn. Triukšmingai, taškydamasis, įveikdamas ne vieną tokį laiptą. Vaizdas nepakartojamas – stebint pasroviui vanduo bėga iki kraščiuko ir dingsta negrįžtamai.

Vaizdai atsiveria platūs – vingiai, kitoje Mozelio pusėje gyvenantys vokiečiai. Tie, nors ir augina tas pačias vynuogių rušis, iki Liuksemburgo vyno kokybės niekaip neprieina. Dangus niaukiasi, temsta, nuotraukoms nelieka galimybių. Tačiau iki Grevenmacher dar kokie 3-4 km, tad fotikas pakabinamas ant peties ir žiūrėdami į vis ryškėjančias gatvių apšvietimo ir namų lempas, traukiame atgalios. Čia dar grįšime. Bent jau į Kelsbaach slėnį.

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.