Industrinės orchidėjos [nr 229]

By skrandis, 2014/05/17

Saulė kaitina, diena graži, tad mudu nusprendžiame kažkur lengvai pajudėti. Planas ne vienas, norų daugiau, tad sujungiame keletą objektų ir patraukiame link Liuksemburgo pietinės pusės. Ten Dudelange. Esame čia ne kartą buvę, nes jame yra puikus šiuolaikinio meno centras, o jame vyko ne tik įdomios parodos, bet ir puikūs koncertai [pvz. Rome]. Šį kartą norėjome apsilankyti Dudelange vandens bokšte, iš kurio padarė visai smagų lankytiną objektą. Viduje foto paroda [bet apie tai kultūros skiltyje], šalia senas sandėlys, kuriame kita paroda [bet apie tai kultūros skiltyje]. Užeiname, lankymas nemokamas. Ir štai mes puikiai sutvarkytame, su liftu ir iki pat viršaus užkeliančiame vandens bokšte.

Vandens bokštas pastatytas 1928 m., rekonstruotas 2002-2012 metais Liuksemburgo architekto Kaell architekte. Puikiai atliktas darbas. Tas pats architektas dirbo ir su Casemates um Bock. Subtiliai ir gražiai.

Na ir laikas į gamtą. Iš Jurgos buvome gavę keletą nuorodų į takus, kur turėtų žydėti laukinės orchidėjos, tačiau mes nusprendėme surizikuoti ir nuvykti į kažkada jau eitą taką Prancūzijoje. Tas kartas buvo nesėkmingas ir gan nemalonus – nuvykę pasivaikščioti po darbo, šilto vakaro metu, užrisovėme ant gausybės bimbalų ir kitų įkyrių vabzdžių, tad taką praėjome [beveik prabėgome] be pasimėgavimo. Bet to, tą kartą orchidėjų neradome, nes jau dauguma jų buvo pražydėjusios. Šis kartas buvo gerokai sėkmingesnis.

Takas neilgas, berods tik 3,5 km. šalia Montenach miestuko esančiame Reserve naturelle. Juo eita 2010.07.03, pasivaikščiojimo numeris – 39 – Montenach route (FR). Gražiai sutvarkytas, su aprašais, nuorodomis. Sausos pievos, kurios įsitaisiusios ant klinčių pilno grunto, ypač gerai veikiamos saulės. Šios karšto ir sauso sąlygos leidžia augti išskirtinei faunai ir florai.
Tokia aplinka yra patenkintos laukinės orchidėjos, kurios čia įvairios ir pasižymi labai skirtingomis dauginimosi priemonėmis. Tai sugeba daryti ir šaknimis, ir per specialią formą ir spalvą turinčius žiedus. Smagu, kad orchidėjų šį kartą radome pakankamai daug. Kai kurias jų turbūt net ir teisingai įvardijome.

Be laukinių orchidėjų radome ir kitų gražuolių.

Čia renkasi ir gera šutvė įvairiausių vabzdžių [tai nemaloniai žinom ir nuo 2010 metų, tačiau šį kartą įkyrius bimbalų nesutikom]. Pvz drugelių. Šiltas oras, gausybė patrauklių žiedų ir saldumynų akivaizdžiai traukia skraiduolius nuo vieno žiedo ant kito.

Štai taip sėkmingai įveikėme trasą, kurią prieš gerus 4 metus beveik prabėgome. šį kartą trasa net pasirodė ilga, nes ėjimas besidairant į kiekvieną žiedelį ir besimėgaujant vasarine saule gerokai buvo lėtesnis ir neskubantis. Ir štai, savaitgalis ištirpo…

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.