Europa prasideda Kaune [nr 238]

By skrandis, 2015/04/15

Prieš gerus metus buvusio kultūros ministro A. Gelūno ištarti žodžiai, kad Kauno tarpukario modernizmo architektūra gali būti verta net UNESCO ženklo, davė gerą postūmį daryti tai, ko kitomis aplinkybėmis nebūtume turbūt darę – pateikėme paraišką į Europos komisijos inicijuotą projektą Europos paveldo ženklas ir tokiu būdu padėjome rimtus pagrindus kelyje link minėtojo UNESCO sąrašo.

Paraiškos rašymas atskleidė begalę nepasitikėjimo ar nenoro, kad Kaunas nuveiktų kažką gero ir naudingo, gautų vienokį ar kitokį reikšmingą įvertinimą. Visuomenės skepticizmas, kauniečių nusivertinimas, ministerijos nepasitikėjimas… Lyg darytume kokią nesąmonę ar pretenduotume į šventą vietą. Tarsi be sostinės sumąstymo ir pritarimo būtų negalima net apie tai pagalvoti.

Bet su kolegomis ir architektūrologais atliktas darbas buvo rezultatyvus ir 2015 balandžio 15 d. Briuselyje Kaunui, kaip ir dar 15 vietovių, buvo įteiktas Europos paveldo ženklas. Šventė buvo jauki, graži ir greita. Europa pamatė kas yra Kaunas ir kokią Europą galime jame rasti. O kauniečiams parodėme, ko esame verti ir ką turime daryti. Kitaip sakant, švęsti turime dėl ko :]

Dabar laukia naujas kelias į Paryžių. Dėl UNESCO. Tęsinys [sėkmingas ar ne] yra būtinas.

VIDEO: Kaunas of 1919-1940 [oficialus reprezentacinis], 7 Kauno dienos [reportažas]

Papildomai panaudotos foto: Ezequiel Scagnetti

 

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.