Rumelange kasyklos [nr 243]

By skrandis, 2015/06/14

Kadangi šeštadienis buvo skirtas pasivaikščiojimui po miestą ir Svajūno, Ievos ir Emos apvalgymui ir apgėrimui, tai sekmadienį paskyrėm pasikultūrinimui ir pasivaikščiojimui. Apie kultūrą kitame lange, o čia apie pasivaikščiojimą.

Pasitarę su Alwyda buvo nuspręsta, kad reikia traukti į apatinę Liuksemburgo šalies dalį. Rumelange – toks buvo tas miestas, nuo kurio mes ir pradėjom savo žygį.

Trasa neilga, 6,5 km, einanti per senas, 1980 metais apleistas kasyklas. Gamta čia būtų tiesiog kalvota, bet dėl žmonių įsikišimo ji gerokai įdomesnė ir įvairesnė. Nukramtyti skardžiai, kasyklos atliekų kalvos, tuneliukai ar daubos bėgiams, terasos transportui ar tiesiog patogesniam darbui – visa tai būtų likę po žeme ir nieko nesimatytų, bet dabar šis regionas įvairus, papuoštas raudono akmens sienomis ir beveik necivilizuotas [gamta per 30 metų ima ir daro savo].

Visgi trasa, kad ir kaip prastai nužymėta, žmonių mėgstama. Vaizdai į tolius įspūdingi, raudona žemė ypač saulėtą dieną nukelia į kažin kokias keistas fantastines Pietų šalis. Pojūtis, kad esi Liuksemburge, pranyksta. Primena ochrines Provanso žemes ar Andalūzijos dykumas. Gal dar kažką iš fantastinio filmo ar dokumentikos apie NASA. Bet pro šalį praminantys dviratininkai, kurie čia smagių trasų turi gausybę, sugrąžina į realybę. Arba iš kišenės iškritusi kepurė, per kurią tenka papildomai dar prasieiti kokį vieną kitą kilometrą.

Kaip ten bebūtų, pasivaikščiojimas tikrai smagus. Ir įdomus ne tik dėl kasyklų, bet ir galimybės užlipti ant Prancūzijos žemės. Takas, kuriuo ėjome, apie vieną kilometrą tęsėsi šalia Liuksemburgo ir Prancūzijos sienos. Tad mes tikrai nepraleidome progos perbėgt sieną [kurią atrasti buvo ne taip ir lengva] ir vėl sėkmingai grįžti atgal. Juk reikėjo kažkaip prisiliesti prie aktualijų [pabėgėlių iš kitų žemynų] ir ES problemų [oi, atsiprašau, turėjau parašyti “iššūkio”].

Va taip ir baigėsi mūsų trečia savaitė Liuksemburge.

Kitą savaitgalį nusimato didžiosios Liuksemburgo linksmybės, fejerverkai, paradai ir kiti panašūs dalykai. Papasakosime.

2 Comments

  1. Daina says:

    Whoa, pagaliau pamačiau Jūsų mažąją, sveikinu!! Koks grožis ir koks puikus kelionių draugas, jėga \m/

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.