Skola Prancūzijos miestui [nr 307]

By skrandis, 2016/12/17

Taip jau kartais gaunasi, kad imi ir kažką šalia esantį ignoruoji. Šiuo konkrečiu atveju kalbu apie miestus, kurie yra 50 km spinduliu nuo Liuksemburgo ir kuriuos per daugiau nei 6 metus gyvenimo Liuksemburge nesugebėjome aplankyti. Toks buvo Thionville, toks buvo Arlon, toks buvo ir Longwy. Priežasčių yra daug – per arti, todėl atrodo, kad visada spėsime aplankyti. Neįdomus, nors niekad labai ir nesigilinome ar tai tiesa. Per paprasta, nes visad norisi apimti kuo daugiau ir “sočiau”. Kaip ten bebūtų, žiemos sezonas – tinkamiausias momentas tas skolas panaikinti. Nes diena trumpa, daug neprivažinėsi, šilumos ne daug, todėl daug neprivaikščiosi…

Ir štai mes Longwy.

Longwy ilgą laiką priklauso Lotaringijos regionui, tačiau priklausė ir kunigaikščiui Wenceslaus I iš Liuksemburgo[1368], vėliau kunigaikštystei Bar, tada Lotaringijos kunigaikštystei, pateko į Prancūzijos karalystės rankas. Ir štai tuo metu Prancūzijos karalius Louis XIV davė užsakymą garsiam inžinieriui Vauban, kuris iš miesto padarė tvirtovę. Be abejo, tvirtovė nieko tokio smarkaus nepakeitė ir vėl miestas ėjo iš rankų į rankas [tai į Germanų imperijos rankas. tai vėl francams], bet svarbiausia liko tai, kas dabar traukia turistus į šį miestą – Vauban fortifikacija.

Kazbeko, miestas garsus ne tik savo fortifikuotomis sienomis. Jis garsus ir du amžius augusia keramikos istorija, todėl turėdami laiko apsilankėme buvusioje duonos kepykloje įrengtame keramikos muziejuje. Čia paprastai ir gan provincialiai pristatoma emalio ir keramikos kūrinių kolekcija, trumpas filmas, šiokie tokie edukaciniai objektai. Trumpai, negausiai, bet vis tiek su įdomumu pasižvalgėme po nediduką muziejų.

Ir vakarui artėjant, kaip ir visada, patraukėme namo. Maisto ir pavakarojimo. Juk skola grąžinta – sąžinė rami :]

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.