Menai 2017 [liep-gruo rinkinukas]

By skrandis, 2017/11/30

Menai 2017 [liep-gruo rinkinukas]

2017.07.08
Liuksemburgo meno istorijos muziejuje norėjome pamatyti kelias naujas parodas. Viena jų [“Portugal – Drawing the World“] neužfiksuota, kadangi ekspozicijoje yra LABAI vertingų daiktų ir fotografuoti buvo neleidžiama. Tačiau kitos parodos buvo atviros ir laisvai įamžinamos. Viena jų – muziejaus įsigyto Liuksemburgo kūrėjų šiuolaikinio meno paroda. Tiesą sakant, neypatinga ir nesukėlusi jokio žavesio. Norisi tikėti, kad fonduose jie turi daug geresnių darbų, nei šie, iškabinti.

Kitoje salėje pratęsėme festivalio “Fotografijos mėnuo” apžiūrą. Čia buvo “EMOP – European Month of Photography 2017 / Looking for the Clouds – Contemporary Photography in Times of Conflict” paroda. Lyg ir nieko naujo, bet gerokai įdomesnė ir atmintin įkritusi.

*****

2017.07.08
Liuksemburgo miestas tradiciškai vasarai papuošia vieną savo judriausių pėsčiųjų gatvių Rue Philippe II. Pernai buvo sūpynės, šiemet – debesys. Projektą “Air Deluxe” įgyvendino menininkai HeHe [Helen Evans ir  Heiko Hansen], “Casino” galerijos ir verslininkų asociacijos Association Rue Philippe II užsakymu.

*****

2017.07.09
Pasitaikė smagi proga Liuksemburge pasimatyti su Arūnu Gelūnu, kuris buvo komandiruotėje ir konferencijoje mūsų namų kaimynystėje esančiuose Konferencijų rūmuose. O susitikti su tokiu žmogumi yra geriausia… kazbeko, MUDAM’e. Čia naujos parodos [išskirtinis dėmesys rimtam ir juokingam karikatūristui Ad Reinhardt‘ui], nauji vaizdai [Marry Reid Kelley, Duoble Coding]  ir vis dar veikianti Tony Cragg paroda. Gera aplinka po darbų susibėgti ir pašnekėti apie tai, kas mieliausia visai mūsų kompanijai – apie kultūrą.

Arba pasimėgauti miestu ir pakilus aukštai Liuksemburgo vaizduose įskaityti kitų miestų citatas…

2017.11.17
Tas retas atvejis, kai esi įsitikinęs, kad koncerto tikrai negalima praleisti – legendinė avangardinės muzikos grupė Laibach Vilniuje. Klube “Loftas” Laibach pristatė savo naujausią albumą “Also Sprach Zarathustra“. Šis dramaturginis albumas, sukurtas pagal žymųjį vokiečių filosofo Friedrich Nietzsche veikalą, yra skirtas teatrui [rež. Matjaž Berger, Slovėnija], bet koncerte skambėjo labai stipriai ir įtaigiai. Buvo velniškai geras reikalas.

2017.11.19
Mūsų trijulė apsilankė Ekskurso rengiamojoje ekskursijoje į Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmus. Rūmai, kurie dabar yra Kauno miesto savivaldybės biudžetinė įstaiga, istoriškai yra tautinės Lietuvos studentų korporacijos „Neo-Lithuania“ rūmai, statyti už jų lėšas ir jų pastangomis. Tai berods vieininteliai tokie rūmai Lietuvoje, kurį pasistatė patys studentai sau. Rūmai pastatyti 1923 – 1928 m. pagal architekto Edmundo Fryko projektą.

2017.11.19
Kai kam [Alwydai ir Medeinai] muzikinės popietės, o man architektūrinės pertraukėlės :]

2017.11.21
Kartais pietų pertraukas yra labai gerai leisti kaip nors kitaip – pavyzdžiui ieškant nematytų detalių miesto veide. Šį kartą užėjau į Kelių ir transporto tyrimo institutą. Čia užeiti rekomendavo mama su šefu, kurie taip pat smalsumo vedami užklydo į šį pastatą pasigrožėti nuostabių laiptų. Pastatas yra I. Kanto g. [nr 23]. Anksčiau, iki 1923  m. ši gatvė buvo vadinama Totorių, Gr. Tatarenstrasse, Bolšaja Tatarskaja, Malaja Žandarmskaja. Čia, Pirmosios Lietuvos Respublikos laikais, veikė Susisiekimo ministerija, o prieš tai  čia buvo Kauno gubernijos valdybos rūmai.

2017.11.22
Dar viena pietų pertrauka panaudota nueinant iki LRT Kauno redakcijoje esančios parodos „Alio, alio. Kalba Kaunas. Lietuva“. Ši frazė buvo pirmieji į eterį 1926 m. birželio 12 d. išskrieję lietuviško radijo žodžiai. 90mečio proga atidaryta maža, informatyvi paroda, kurią parengė Kauno miesto muziejus.

2017.11.23
Lietuvos kariuomenės diena Kaune švenčiama prie Vytauto Didžiojo karo muziejaus. Nepastebėti – neįmanoma.

2017.11.29

Kauno menininkų namai pristatė savo naujienas, didžiuosius pokyčius – dėmesį netradicinėms veiklos formoms, socialiai pažeidžiamų grupių integravimą, atnaujintą vizualinį identitetą. Spaudos konferencija nebuvo ilga ir nuobodi. Išklausėm, susipažinom, palaiminom :]

2017.11.29
Judant Kaune gatvėmis, pasidarė neįmanoma nesidairyti. Dar tiek daug nematyta, tiek daug neapžiūrėta ar net nepastebėta. Tad einant nuo Kauno menininkų namų iki Savivaldybės, kištelėjau nosį į legendinį visuomenės veikėjo, 1932-1933 m. buvusio Kauno burmistro, inžinieriaus Antano Gravrogko namą. Statinys yra vienas iš nedaugelio gyvenamosios paskirties objektų, kuriuos suprojektavo Lietuvos architektūroje išskirtiniu braižu pasižymėjęs E. A. Frykas. V. Putvinskio gatvėje šis namas išsiskiria puošniu dekoratyvumu, kurį galima pastebėti visame fasade [pvz išlikusiose duryse]. Iš išorės namas atrodo labai varganai, tačiau ir vidus, tiesą sakant, visai nedžiugina.

2017.11.30
Įdomi ir informatyvi Valstybės 100-mečiui skirtų renginių ciklo paroda-instaliacija-akcija „LABDARIAI.LT“. Paroda Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje – gera galimybė apžiūrėti tarpukario dailės ir kultūros istorijos bei mecenatystės istorijos puslapius, pažinti net 6 metus trukusiai labdaros akciją, kurios tikslas buvo surinkti milijoną litų. Akcija truko 1930–1936 m., siekiant surinkti lėšas unikaliam paminklui – nacionaliniam muziejui. Toks tikslas buvo sugalvotas minint Vytauto Didžiojo 500-ąsias mirties metines ir tai iki šių dienų unikalus valstybės ir tautos vienybės pavyzdys. Parodoje atspindimas išmanus rinkodaros ir komunikacijos planas, originalios priemonės, keisčiausios akcijos ir kitos detalės, padėjusios susivienyti tautai dėl kultūros objekto. retas ir vertas dėmesio pavyzdys.
p.s. parodoje atrasti ryšiai su gimine – V.K.Jonyno plakatai

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.