Menai 2018 [saus-birž rinkinukas]

By skrandis, 2018/06/21

Menai 2018 [saus-birž rinkinukas]

2018.01.19
Pasitinkant valstybės šimtmetį, A. ir P. Galaunių namai pakvietė pasivaikščioti po tarpukario namus ir pajusti  laikinosios sostinės gyvenamosios aplinkos kultūrą ir estetiką. Čia veikia paroda „Kasdienybės geometrija. Art Deco Kauno interjeruose“, kurioje demonstruojami eksponatai iš privačių rinkinių [gausiausiai iš Ginto Mekionio]. Parodoje daug dėmesio ir vaizduojamosios dailės kūriniams –  Stasio Ušinsko, Adomo Galdiko, Kazio Šimonio, Marcės Katiliūtės ir kitų autorių darbams.

2018.01.23
MKČ įvyko KEKSo dirbtuvės. Trumpos, įdomios ir verčiančios susimąstyti.

2018.01.26
Gimtadienio proga gautos dovanos iš artimųjų ir draugų buvo pristatytos Lietuvos aklųjų bibliotekai. Mūsų pažįstama direktorė Rasa Januševičienė ne tik su padėka priėmė dovaną, bet ir skyrė mums dėmesio –  apvedžiojo po biblioteką, parodė muziejų, leidinius ir įvairias kolekcijas. Buvo gera prisidėti prie svarbaus reikalo – knygų įgarsinimo akliesiems.

2018.01.26
Pasitaikė proga aplankyti kelionių mugę ADVENTUR. Čia susitinka turizmo verslas, turinys ir pramogos, generuojamos naujos turizmo gairės, skatinamas tarptautinis bendradarbiavimas ir turizmo paslaugų populiarinimas. Daug informacijos, daug leidinių, pramogų ir dėmesio mėgstantiems keliauti. Tačiau mes be viso šito labiau norėjome pamatyti unikalią „National Geographic“ fotografijų parodą „Foto Arka“ – fotografo Joel Sartore ir „National Geographic“ rengiamą bendrą projektą, kuriame pristatomi išnykę ar nykstantys pasaulio gyvūnai.

2018.01.27
KASP Dariaus ir Girėno apygardos 202 pėstininkų kuopos bičiuliams surengiau ekskursiją į “Atominį bunkerį“. Nebuvo daug susidomėjusių, bet tie, kurie atvyko, nesigailėjo – kolekcija gerokai pagausėjusi ir tikrai įdomi visiems.

2018.01.30 ir 2018.02.02
KEKSo komanda labai gausi – ne tik personomis, bet ir kūrybiškumu.

2018.02.03
Mūsų šeima aplankė M.Žilinsko dailės galerijoje atidarytą parodą KAMPAS: Rimvido Jankausko (1957–1993) kūrybos retrospektyva iš Lietuvos muziejų ir privačių kolekcijų“. Kultūros pankas, anarchistas ir kovotojas mums įdomus atrodė visada, o čia dar pasitaikė proga ne tik pamatyti iš kolekcijų surinktus darbus, bet ir pasiskaityti jo stiprias mintis.

2018.02.02
Post galerijoje maža, konkreti, bet tikrai puiki Žilvino Landsbergo paroda “Paslėpta saulė”.  Pirmoji [!] šio žymaus menininko paroda gimtajame mieste Kaune. Ekspozicija pakeitusi galerijos erdvę įtraukė mus visus į dalyvavimą – dairytis, smalsauti, perlipti ir visaip kitaip būti dalimi kūrybos.

2018.02.05
Istorinė drama “Pelėdų kalnas” – filmas apie 1947-1953 m. Lietuvoje susiklosčius socialinius ir politinius įvykius, kurių centre – pokario jaunimo karta, besirenkanti arba aukotis partizaninei kovai, arba gyventi prisitaikius prie sovietinio režimo, arba bejėgiškai pasiduoti.Filmas apie padarytus pasirinkimus, apie tokį patį jaunimą, filmas apie mūsų senelių, tėvų ir mūsų gyvenimą sušikusius sovietus. Gal ne visai toks, kokio tikėjomės, gal kiek per daug apkrautas sekso scenomis, gal kiek per daug chaotiškas dėl personažų panašumo ir susimaišymo, bet visumoje nepabodęs ir visai normaliai susižiūrėjęs. O dar ir Tito Petrikio garso takeliu papuoštas….

2018.02.10
Nuo Kovo 11-osios iki Vasario 16-osios Seinų gatvė nuo Zanavykų iki Šakių buvo papuošta dailiomis vėliavėlėmis. Tomo idėja, šefo realizavimas, mano kabinimas ir dokumentų tvarkymas :]
Kaimynams patiko. Kitais metais kartosime ir tobulinsime.

2018.02.19
Nuo 1970 metų grojanti, bet vis dar šiuolaikiška ir labai maloniai klausoma grupė Kraftwerk pagaliau mūsų akyse ir ausyse gyvai. Nors ir po kelionės iš Maltos, nors ir ligoti, bet vistiek nuėjome. Tokios progos praleisti nesiruošėme ir buvome teisūs –  Kraftwerk koncertas Žalgirio arenoje buvo puikus ir labai įtraukiantis. Visomis prasmėmis – aukščiausia kokybė ir jokio smėlio byrėjimo požymių.

2018.02.20
Vasario 20 dieną Kaune, vieno iš reikšmingiausio Pirmosios Respublikos pastatų – Nacionalinio M. K. Čiurlionio muziejaus salėje buvo pristatyta naujai įkurta asociacija – Kauno atkūros draugija. Inteligentija traukia ginklus?

2018.03.03
Kauno kultūros centre „Tautos namai“ su Medeina ėjome žiūrėti šiuolaikinio ir modernaus šokio spektaklio 3 metų vaikams  – “Spalvoti žaidimai”. Žaidimas su juostomis, lankais, spalvomis, kamuoliais, judesiu, išraiškomis Medeinai patiko labai. Nes tikrai smagus ir įtraukiantis, kokybiškas ir išraiškingas.

2018.03.20
Laimės diena, turinti tapti ne tik emocionalios laimės švente, bet ir racionalios laimės švente, šiemet tapo lengva ir popsovai linksminanti diena. Bet tokia pradžia gavosis, kad visuomenė pagautų kablį. O vėliau, gal po metų ar kelių, miestas ir šalis sugebės švęsti ne vieną dieną, o visus metus. Nebūtinai ištisai, bet dažniau ir dažniau.

2018.03.21
Dizainas laimei – Kaunas2022 platforma, skirta maloniam, patogiam ir dailiam mūsų gyvenimui ir jo aplinkai. Programa buvo pristatyta VDU.

2018.03.30
Kaunas2022 komanda linksma ir smagi.

2018.04.01
Mes atvykstame į pavasarį. Velykos – lūžio metas. Net jei gamtai taip neatrodo :]

2018.04.05
„Kino pavasaris“ rodytas lietuviškas dokumentikos filmas „100 metų kartu“ buvo pražiopsotas, bet Kaune visada gelbėja kino centras “Romuva”. Ir štai mes žiūrim vieną šilčiausių dokumentikų – šimtus gerų emocijų, šimtus liūdesio ir džiaugsmo, šimtus metų mačiusius moteris ir vyrus. Ir jie ne tik džiugina, bet ir užkrečia noru gyventi. Šiame gyvenime 100 metų, kitame dar tiek pat, vėliau dar tiek pat… Kartu.
Puiku ir labai optimistinė M.Požerskytės fotografijų paroda Kauno fotografijos galerijoje ir šiltas, jaukus ir šviesus Editos Kabaraitės filmas “Romuvoje”.

2018.04.05
Keletą kartų girdėjau, kad senamiestyje jau kurį laiką veikia nauja kultūros erdvė “Nyčės ūsai”. Progos apsilankyti laukiau gan ilgai ir štai su Edvardu ir Rasa susitikę Kauno fotografijos galerijoje, trumpam užėjome ir  į parodos atidarymą minėtoje galerijoje. Nyčės ūsai pasirodė jauki vieta raudonų plytų rūsyje, kur daug erdvės nėra, bet mažiems ir jaukiems meno darbams – labai tinkama.

2018.04.06
Tadas Šimkus Šilainius perkėlė į miesto centrą.

2018.04.06
Nac. M.K.Čiurlionio dailės muziejuje maža tautinių meno kūrinių paroda. Vienoje patalpoje visuomenei rodoma labai maža muziejuje saugomų liaudies meno kūrinių dalis. Koncentruotai, pagarbiai ir jaukiai.

2018.04.19
Kažkada tokia paroda būtų drąsi ir aktuali, o šiuo metu ji tik retrospektyvinė – M.Žilinsko galerijoje veikia vienos svarbiausių XX a. antrosios pusės Lenkijos menininkių Natalija Lach-Lachowicz – Natalia LLretrospektyvinė paroda „Sum ergo sum . Daug kūno, daug moters, daug jau nebeveikiančios provokacijos.

2018.04.20
Kaunas2022 svečiui Vincentui Bozek pageidavus, padariau jam trumpą turą po miesto centrą, šančius ir senamiestį , supažindinant su urban menu Kauno mieste.

2018.04.20
Nac. Kauno dramos teatre ištaikėme beveik paskutinę progą pasikultūrinti tik dviese. Jame žiūrėjome teatro „Utopia“ inicijuotą ir kartu su Nacionaliniu Kauno dramos teatru sukurtą spektaklį „Natanas Išmintingasis“ [rež. G.Varnas]. Pirma dalis su gausybe filosofijos, pamąstymų ir pokalbių susižiūrėjo puikiai, tačiau antroji dalis priminė labiau muilo operą. Kaip ten bebūtų, išėjome visai puikiai praleidę laiką ir gavę medžiagos ilgiems vakaro pokalbiams.

2018.05.08
Eilinis apsilankymas Istorinių automobilių muziejuje, kur be svarbių pokalbių apie muziejaus išlikimą, dar ir apsilankė Kaunas2022 komanda.

2018.05.08
Vizitas į Agnės Jonkutės studiją.

2018.05.12
Gallery weekend Kaunas – gera proga ne tik pasivaikščioti po galerijas, bet ir sudalyvauti kultūriniame procese. Su vaikais tempai ne tokie, bet visa diena praėjo smagiai ir gan gausiai kultūringai. Apsilankėme M.Žilinsko dailės galerijoje [parodos – „Reconsider Design“ su 30 ekodizaino sprendimų ir gausybė Duncano Higginso paveiksliukų „Down on the farm“], pasidžiaugėme tikrai puikia Post galerijos paroda “Architektūrinė Simbiozė. Tarp žmogaus ir gamtos” [Aistė Ambrazevičiūtė ir Jurgis Gečys], pabuvom Kauno menininkų namų zinų piknike ir apžiūrėjome vertą dėmesio Dalios Mikonytės ir Adomo Žudžio video kūrinį „Kauno studija“, M.K.Čiurlionio muziejaus kiemelyje pasižiūrėjome  į Manto Mikutavičiaus instaliaciją “Laiko mašina” [performatyvaus karšto stiklo formavimo procesą] ir pabaigai pamatėme Paveikslų galerijos pašonėje vykstančio veiksmo [projekto “Mieste. Gatvėj. Galerija be sienų” pristatymą] pabaigą. Tada kultūringai pavalgėme ir patraukėme namo. Diena gavosi graži ir įdomi. O mažosios merginos puikiai sudalyvavo šiame kultūros procese.

2018.05.17
Kaunas 2022 forumas
Kaunas pristato vieną ambicingiausių Europos Sąjungos kultūros projektų – Kultūros sostinę. Europos kultūros sostinės forumo svečiai ir pranešėjai – 10 Europos kultūros sostinių vadovai, dalyviai iš 15 Europos Sąjungos šalių, politikai, kultūros operatoriai, menininkai, visuomenės veikėjai. Tai pirmasis tarptautinis forumas, kuriuo siekiama išsamiai pristatyti Europos Komisijos vykdomą Europos kultūros sostinių programą ir stiprinti Europos kultūros sektoriaus bendradarbiavimą.

2018.05.22

Organizacija „Gražinkime Kauną“ ypatingai domisi Kauno modernizmu ir ypač daug dėmesio skiria detalėms – šį kartą durims.  V.Putvinskio g. 32 durų restauracija ir dirbtuvės atkreipė ir mano dėmesį.

2018.05.25
Meno parkas
Jame vyko paroda. Ir diskusija. Apie erdves vizualiam menui: buvusias, esamas ir būsimas. Buvo daug pasakyta, bet nesusitarta. Buvo ieškoma, bet nerasta. Procesas link šiuolaikiniam menui tinkamos erdvės bus ilgas.

2018.05.26
Kauno galerija

2018.05.26
Meno parkas

2018.05.26
Modernizmas atsigauna. Galerijoje “Nyčės ūsai” atidaryta Celsius273 papuošalų paroda. Puiki architektės Ligitos Ažukaitės-Lileikės ir papuošalų kūrėjos Gerdos Liudvinavičiūtės ekspozicija, betonu ir sidabru atgaivinanti Kauno tarpukarį.

2018.05.28
Kauno taksi parkas – karščiausias taikinys kūrybinių industrų akiratyje. Fantaziją pasitelkus, poreikius išdėsčius, gerokai investavus, Kaunas gali turėti superinį kultūros, verslo ir kūrybiškumo centrą.

2018.06.02
Viduryje nakties, Ryčio Zemkausko įkvėpti, kauniečiai pradėjo kurti naują Kauno legendą, mitą, pasakojimą, istoriją….

2018.06.09
Kauno „Žalgirio“ arenos parodų erdvėse veikia Dainiaus Ščiukos fotografijų paroda „Natural women“. Juodai balta fotografija apie savo veikla išsiskiriančias Lietuvos moteris.

2018.06.10
Festivalio “Kaunas Photo” kvietimu dviejų savaičių meninei rezidencijai atvykusi fotografė Emanuela Colombo iš Italijos dokumentavo Žaliakalnio mikrorajono dalį, kauniečių dar žinomą Brazilkos pavadinimu. Jos pirminė tyrimo medžiaga buvo viešinama Žaliakalnio turguje.

2018.06.10
Istorinė LR Prezidentūroje veikia puiki projekto „Šimtmečio belaukiant: reikšmingiausi Pirmosios Lietuvos Respublikos įvykiai“ paroda, išsamiai ir įdomiai supažindinanti su Pirmosios Lietuvos Respublikos laikotarpiu.

2018.06.17
Mažosioms merginoms būtina apsilankyti kultūros ir meno mekoje – Nac. M. K. Čiurlionio dailės muziejuje. Ne tik apsilankyti, bet ir pamatyti mano giminės V.K.Jonyno kūrybos. O ji parodoj instaliacijoje akcijoje “Labdariai.lt“, apie tarpukario kultūros istorijos bei mecenatystės įvykius.

2018.06.17
Iš karto po MKČ parodos nubėgome pažiūrėti, kaip Šefas dalyvauja istorinėje veikloje – Vyčio kryžiaus ordino vėliavos pakėlimo ceremonijoje Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.

2018.06.21
Čia gali būti Lietuvos automobilizmo istorijos muziejus… Reikia lyg ir visai ne daug.

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.