Būsima sostinė Matera [nr 336]

By skrandis, 2018/09/24

Jei popiežius į Lietuvą, tai aš – iš jos. Jei jis iš Italijos [na, iš Vatikano], aš į Italiją [na, į Materą].

Na bet išties gavosi optimalus variantas – popo pamatyti neplanavau ir Kaune į jį žiūrėti nebūčiau ėjęs, bet jis pats pasirodė mano akiratyje. Tai kaip ir laikas buvo sutaupytas, ir pastangų neįdėta, o rezultatas. palyginus su tais tūkstančiais, toks pat – akies krašteliu pamatytas vienas iš pasaulinių lyderių.

Matera mus pasitiko su +30, kai Lietuvoje tuo metu buvo apie +15. Pasiutiškai gražus, jaukus ir mielas turistinis miestelis, įsitaisęs Basilicata regione. Viduramžiais klestėjęs ir iki “Italijos gėdos” nusigyvenęs miestas šiuo metu atrodo pačiame aukso amžiuje – turistų gausybė, miestas žavus ir gyvybingas, o jaukaus ir mielo judesio galima rasti ant kiekvieno kampo.

Be abejo, miestas toks yra ne už dyką. Įtrauktas į UNESCO, gavęs Europos kultūros sostinės vardą, miestas daug ir intensyviai stengiasi tapti įdomiu ir reikšmingu. Suprantama, jog Italijoje tai padaryti gerokai sudėtingiau, nei Lietuvoje. Bet Materai tai pavyko.

Mano vizitas šį kartą ne su šeima ar tik Alwyda, o darbinis. Turėjo pažiūrėti kaip veikia Matera2019 projektas Open design school ir kokie rezultatai viešose erdvėse.

Tenka pripažinti, kad italai daug dėmesio mums neskyrė, bet ODS aprodė, pakalbėjo ir buvo malonūs, tačiau visą kitą informaciją ir aplinką teko sužiūrėti patiems. Man tai tiko. Kartais kartu su kolege Jūrate Tutlyte, kartais atskirai ištyrinėjome miestą. Išvaikščiojau beveik visus muziejus, apžiūrėjom įdomiausias miesto vietas ir suradom ne vieną bendrystę su Kaunu.

Modernizmo pastatai, gatvės menas, erdvės tinkamos bendriems projektams ir pan. Mažai tikėtina, kad Kaunas2022 turės daug bendrų darbų su Matera2019, bet geriau žinoti ir planuoti, nei po to jaustis esant žiopliems.

Skrydis į Materą yra per Bari, tad grįždami pusę dienos skyrėme ir šiam miestui. O jis gerokai didesnis, labiau industrinis ir jau panašus į didmiestį. Bet pilnas turistinio šlamšto ir rusakalbių, šiukšlių ir nešvaraus uosto. Kas sužavėjo, tai painus mažas senamiestis ir didinga fašistinė architektūra. Gaila tik, kad ji visa apkrauta rimtomis institucijomis ir į vidų sunkiai pateksi.

Štai taip ir baigėsi mano trumpas, darbinis vizitas į Materą. Po kelių dienų jau vykstu į mielą ir atostoginį Liuksemburgą :]

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.