Lietuvos centras Kėdainiuose [nr 352]

By skrandis, 2019/08/11

Kėdainių miestas visada traukia lengvam pasivaikščiojimui. Tuščias, erdvus ir kartu kompaktiškas šis miestas labai patogus pasivaikščioti su visa šeima, niekur neskubant ir neieškant nuotykių.

Tuo pačiu apsilankėme dar ir Lančiūnavos dvarvietėje,15 km į šiaurę nuo Kėdainių. Lančiūnavos valdos buvo sudarytos iš trijų dvarelių, nes turėjo tris savininkus. Dvaro rūmai statyti XIX amžiaus pabaigoje – XX amžiaus pradžioje. Neoklasicistinio stiliaus rūmai per sovietų okupaciją buvo nušikti ir apleisti, šiuo metu visiškai tušti ir be tikrojo šeimininko.

Tuo tarpu kitas dvaras vos už 3 km esančiose Stasinėse, nors ir varganas, šeimininką jau turi ir kaip tik yra tvarkomas.

Pabaigai pasilikome seniai viliojusį nenatūralų gamtos objektą – Kėdainių fosfogipso kalnus [terikonus]. AB „Lifosa“ supilti kalnai – unikalus ir labai fotogeniškas objektas. Nuo 1968 metų pilami kalnai jau yra sukaupę per 21 mln. tonų fosfogipso, Kasdien pridedama dar apie 5 500 tonų. Šiuo metu kalnų užimamas plotas apie 84 hektarai, kai kurių aukštis siekia 60 metrų. Gaila, bet ten patekti ir lankytis draudžiama…

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.