Gaižiūnų smėlio kopos [nr 366]

By skrandis, 2020/03/22

Karantinas, kelionės atšauktos, į miestą traukti nerekomenduojama, tad tenka rinktis alternatyvą – takelius ir traseles. Kad nors kiek prasivėdinti ir nors kiek pajudėti.

Vykstame į Gaižiūnų [Dumsių] pažintinį taką netoli Jonavos. Takas trumpas, jame esame jau ne kartą buvę, bet jis labai jaukus ir gražus. Ir su “razinka” – jauname Dumsių miške, kuris susodintas buvusioje karinėje teritorijoje, yra susiformavusi viena didesnių Lietuvoje žemyninių kopų.

Beje, panašu, kad netrukus šis takas bus su rimta priežiūra ir kontrole, kadangi numatomas plėsti Gaižiūnų poligonas. Tačiau tai nėra blogai šiai aplinkai, nes pasirodo būtent dėl karinės veiklos gamta čia gauna naudos:

Lrytas: Kalbėdama apie poligonų plėtrą, A. Galdikienė atkreipė dėmesį, kad ir esamuose Pabradės ir Gaižiūnų kariniuose poligonuose šiuo metu yra saugomų teritorijų. Jos žodžiais tariant, čia karinė veikla bei aplinkosauga – puikiai suderinami dalykai. „Pabradės poligone įsteigta – „Natura 2000“ teritorija (paukščių ir buveinių apsaugai) – Pabradės atkuriamasis sklypas, 410 ha, o Gaižiūnų poligone – potenciali (neįsteigta) „Natura 2000“ teritorija (buveinių apsaugai) – 530 ha. Abiejų karinių poligonų „Natura 2000“ teritorijose karinė veikla ir gamtosauga ne tik suderinama, bet ir be karinės veiklos nebūtų šiose teritorijose saugomų atvirų plotų buveinių – smiltpievių ir viržynų – kurios atsidaro dėl karinio poligono veiklos ir gali būti palaikomos stabilios ir geros būklės, ir išlikti tik karinės veiklos dėka. Dumsių girioje esanti žemyninė kopa ir pažintinis takas pastaruoju metu sulaukė didelio populiarumo. Periodinis augalinės dangos suardymas, naudojant karinę techniką, atveria smėlynus, kuriuose gali įsikurti smiltpievės ir viržynai. Jeigu karinė veikla nevykdoma arba jos intensyvumas per mažas, ilgainiui smiltpievės ir viržynai išnyksta, nes užželia mišku. Nuo 1993, Lietuvos kariuomenei perėmus karinius poligonus, šių buveinių plotai abiejuose poligonuose siekė tūkstančius ha, bet dėl mažo karinio poligono veiklos intensyvumo užaugo mišku ir apie 2010-2011 buvo išnykę. Iš dalies jie buvo atstatyti KAM iniciatyva“, – kalbėjo A. Galdikienė.

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.