Istoriniai vandens liftai [nr 149]

By skrandis, 2011/04/22

Laivų ir baržų pakėlimas 5-10 metrų vandeniu aukštyn (dėka šliuzų) – lyg ir nekeliantis nuostabą inžinerinis objektas. Tačiau Belgijoje, netoli Briuselio esantis kanalų parkas daro įspūdį vien internetiniais paveiksliukais. Tuo tarpu gyvai matant, šis gamtos ir žmonių susikalbėjimas ir susiderinimas atrodo dar labiau įsimintinas.
Visų pirma – dėl technologijų pritaikymo, inžinerinių sprendimų, konstruktorių darbo. Antra – dėl sugebėjimo šiuose sprendimuose padėti gamtai (išlaikant aukštą vandens lygį, reikalingą vandens gyvūnijai).
Historic Canal du Centre – UNESCO sąrašo narys. Visi šiame centre esantys laivų liftai – vis dar naudojami, kompensuojantys vandens lygių skirtumą Charleroi – Brussels vandens kanaluose.

Pirmiausia aplankėme senąjį Canal du Centre, kuris 7 kilometrų ilgyje sujungia dviejų upių (Meuse ir Scheldt) baseinus, pakeldamas vandens lygį 66,2 metru. Panaikinant šį skirtumą, 1917 metais pastatyti keturi liftai, pakeliantys iki 17 metrų aukštyn baržas ir laivus. Visi liftai yra dvigubi, sukonstruoti britų kompanijos Clark, Stansfield & Clark pagal Kanadoje esančių Peterborough ir Kirkfield liftų pavyzdį.
Viršuje esančioje fotografijoje – variklio pastatas.

Liftas nr. 3 Strépy-Ronquières, 16,93 metrai aukščio, 1917 metų

Liftas nr 2 Houdeng-Aimieres, 16,39 m.

Liftu besinaudojantis vietinis gyventojas :] ir kanalų kaimynystė

Geriausias variantas turistaujant po šį industrinį parką būtų dviračiais, nes kojomis visko neapeisi, o važinėti prie kiekvieno įdomaus judinamo tilto ar kiekvieno svarbaus pastato užimtų begalę laiko.

Apsižvalgę po senuosius liftus, nuvykome prie moderniojo naujojo Strépy-Thieu lifto. Apsilankėme viduje, pamatėme šiek tiek istorijos, pažiūrėjome į turbinas, pasigrožėjome panoramomis.  73.15 metrų aukščio liftas yra didžiausias šiuo metu egzistuojantis baržų liftas pasaulyje. Artimiausiu metu jį nurungti ruošiasi kinai su Three Gorges dam laivų liftu (numatomas aukštis 113 metrų). Ir nors estetinio vaizdo mažoka, ypač lyginant su XX a. pradžios liftais, visgi dydis ir masiškumas daro įspūdį.

Trečias aplankytas liftas – traukinių bėgiais ir su vagonais perkeliamų laivų Ronquières Inclined Plane liftai. Ronquières Inclined Plane yra 1432 metrų ilgio ir pakelia laivus 67.73 m aukštyn. Turi du vagonus, 91 metro ilgio, 12 pločio ir 3,70 metro gylio.

Pasižvalgę po muziejų, užlipę ant bokšto, pasigrožėję vaizdais, patraukėme atgal į Liuksemburgą. Iki jo virš 200 km kelio ir į jį atskrenda Saulė tiesiai iš Italijos.

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.