Vienas didelis muziejus Briuselio mieste ir… [nr 311]

By skrandis, 2017/02/19

Vasario mėnuo be jokių varžybų, todėl labai tinkamas metas pajudėti kur nors toliau, aplankyti senai lankytus miestus, pamatyti juose nematytus muziejus ir, kazbeko, susitikti su draugais. Šį savaitgalį, nors ir tingiai ir gan nenoriai [užknisa kelias iki Briuselio], pajudėjome link Briuselio.

Visų pirma apsilankėme didžiuliame 19 a. pabaigos ekspo-paviljone, kuriame šiuo metu veikia transporto muziejus “Autoworld”. Pastatų kompleksas pastatytas 1880 m. švenčiant Belgijos 50 metų laisvės jubiliejų. Jo paskirtis – nacionalinė ekspo paroda. Suprojektavo Gedeon Bordiau, sujungęs du vienodus korpusus  Triumfo arka. Kazbeko, pastatas nebuvo pabaigtas laiku, todėl šventės metu kolonada ir Triumfo arka buvo pagaminta iš medžio ir kitų lengvų bei laikinų medžiagų.

Autoworld muziejus turi virš 250 labai ir mažiau senų automobilių kolekciją, tiek iš Amerikos, tiek iš Europos ar Azijos. Panašu, kad daugelis tų automobilių rieda savo jėgomis, nes ir tepaliukas kai kur varva, ir ratai nešvarūs, ir numeriai egzistuoja. Prisiliesti prie automobilių draudžiama, tačiau pamatyti tokią didžiulę kolekciją buvo malonumas.

Po muziejaus lankymo nuvykome aplankyti Ievką ir Paulą, Laurą ir Danielių. Vakaras praėjo šnekose ir maiste. O ryte visi kartu pajudėjome iki vaikų aikštelės, kur vaikai gavo savo dozę smagumo.

Netrukus pajudėjome link Saint Gilles rajono, kuriame gyvena Rūta ir Volasas. Norėjome aplankyti galeriją La Patinoire Royale, kuri įrengta buvusioje čiuožykloje, bet per žioplumą nesutikrintas darbo laikas mus privertė judėti kitais keliais. Pavalgėme burgerių ir su mašina pajudėjome link  Sainte Catherine aikštės ir mažos galerijos “Centrale for contemporary art“. Joje veikė Jean Lain’s kelių objektų paroda. Dar nupėdinome iki Wim Delvoye “Concrete truck”, pasmaližiavome belgiškoje ledainėje-pyragainėje ir netrukus patraukėm namo. Mūsų ir vėl laukė nuobodūs 200 km…

2 Comments

  1. Valdas Banaitis says:

    brauzinant (dėl pavardės) Nr.311 man užkliuvo pirmoji eilutė
    “aplankyti SENAI lankytus miestus, pamatyti juose nematytus muziejus ir, KAZBEKO”

    Senai=senoviškai, kaip senis, todėl primenu seniai vartojamą SENIAI (kirtis gale).
    :
    Seniai nematei Kazbeko? 240 m aukštesnis už aukščiausią visoje Europoje.

    Seniai neturiu žinios iš Kelmės – ne Žemaitijos, o Vokietijos pasienyje, porancūziškai Calamine, prieš 100 metų Neutral Moresnet, įsivedęs net Esperanto kalbq Mano krikštaduktei čigonė išpranašavo, kad ištekės už svetimalio su lietuviška
    pavarde, ir jau 15 metų gyvena Kelmėje su Kristianu Kairiu, orkestro oboistu, kuris lietuviškai pramoko.

    • skrandis says:

      Dėkui už pastabas, bet mėgstu būti chuliganu kartais. Retai, bet patinka. Ypač savo namuose [savo blog’e] :)

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.