Šviesų, modernizmo ir gatvės menų Lyon’as [nr 358]

By skrandis, 2019/12/09

Visada norisi pažinti naujus miestus, pamatyti naujas vietas, patirti naujus [malonius] įspūdžius, bet yra dalykų, kuriuos visai malonu ir pakartoti. Apsilankymas Lyon’e  – vienas jų. Miestas nėra kažkoks labai labai ypatingas, bet dėmesį sugeba išlaikyti, o vietomis ir maloniai nustebinti.

Pirmą kartą Lyon’e buvome prieš 4 metus, kai su Alwyda, Medeina ir Tomu vykome aplankyti vulkanus. Šį kartą į Lyon’ą vykau su kolege Vilte, apžiūrėti šviesų festivalį. Bet viskas iš pradžių.

Pirmiausiai mus pasitiko puikusis architektas Santiago Calatrava ir jo kūrinys – Lyon Saint Exupery oro uosto jungtis su miestu. Kaip visada stilingai ir žaviai.

Kol miestas buvo dienos šviesoje, apžiūrėjome Lyon’o miesto centrą ir…

…gausybę modernizmo šedevrų [Citroen centras, Centrinis Lyon paštas, Pathe kino centras, Menų mokykla ir visa gausybė daugiabučių].

Gausiai apžiūrėję iš anksto pasižymėtuosius modernizmo pastatus, šiek tiek prasiblaškėm gatvės menu ir montmartrišku 1-osios apygardos rajonu.

Na ir vakarui pasilikome susipažinimą su šviesų festivaliu “Fete des Lumieres“. Pirmoji pažintis nedžiugino. 2,8 mln euro už daugumą darbų neatrodė tinkama investicija, bet galutinį vertinimą palikom kitam vakarui. Juolab kad ne visur tilpom, o žmonių minia teigė priešingai – liaudžiai tai tinka ir patinka, tad gal visgi ta investicija ir atsiperka.

Sekmadienį pradėjome maloniu pasivaikščiojimu po 2-osios apygardos rajoną – Preskilio pusiasalio bulvarus su dizainiška architektūra ir futuristiniu mokslo muziejumi „Confluence“. Į jį užėjom ir su malonumu išsivaikščiojom, bet prieš tai aptikom buvusio pramoninio rajono pažibą – „La Sucrière“ kultūros centrą, kuriame vyko P.Picasso kūrybai skirtas multimedia reginys. Buvo puiki diena pilna puikios kultūros.

Tiesą sakant, vakaras ir šviesų festivalis sekmadienį padarė tik dar puikesniu [neskaitant lengvo lietučio]. Pasirodo, jog likę nematyti kūriniai yra daug įdomesni ir kokybiškesnį, nei sužiūrėti pirmą vakarą. Pradedant nuo studentų trumpųjų mapingų iki garsiojo Coda kūrinio. Kad ir tobulas ir minimalistinis Nocturne.

Ir štai, vakaras pabaigtas vietiniame, labai jaukiame stilingame bare. Kam vynas, kam alus…

Gruodžio 9 d. rytas išnaudotas artėjimui link oro uosto ir turtingos 3-iosios apygardos aplankymui. Čia iškilę žvilgantys dangoraižiai, „Part-Dieu“ prekybos centras ir brutalizmo stiliaus koncertų ir kongresų rūmai Auditorium-Orchestre National de Lyon. Bei dar šiek tiek puikaus modernizmo..

Štai ir viskas. Patirties pasisemta, įspūdžių susirinkta, laikas namo.

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.