Šnekučiai estai iš Tartu2024 [nr 425]

By skrandis, 2023/05/20

Žiemos metu European Capital of Culture Tartu 2024 komanda [konkrečiau, tai Erni Kask] pakvietė mane į tarptautinę konferenciją “Kultuurikompass” [kurios pagrindinė tema “How Borderless is Culture?”] pasidalinti savo patirtimi diskusijoje “How to make your open call successful? ECOC experiences”. Esu totalus konferencijų ir seminarų antifanas, bet pagalvojau, kad gal bus visai smagu paplepėti apie savo patirtį ir paskleisti savo požiūrį. Tad štai aš jau ir skrendu iš Vilniaus į Taliną, o iš jo paryčiais autobusu į Tartu.

Kelionė į Tartu buvo ilgoka, bet visai nesunki. Tačiau patekęs į prabangų viešbučio kambarį, bent dėl padorumo apsimečiau kiek pavargęs ir priguliau :] Gauti tokį kambarį nesitikėjau. Manau, kad niekas ir neplanavo, bet kadangi Tartu mieste tuo pačiu metu vyko ir universiada, tai dėl vėlyvo užsakymo paprastesnių viešbučių man tiesiog neliko. Neplanavau ginčytis ir patogiai įsitaisiau karališkuose rūmuose :]

Konferencija vyko Estijos Nacionaliniame muziejuje. Šnekėta daug ir įvairiomis temomis. Tuo pačiu vyko maža mugė, kurioje buvo pristatomi atviri Europos kultūros sostinių kvietimai. Konferencijoje susitikome ir su Rasa, kuri su šeima šiame mieste gyvena jau berods 8 mėnesį.
Po konferencijos, vakarop buvo vakarienė ir mero priėmimas Tartu universiteto valgykloje. Čia radau daug smagios ir muzikalios kalbos su kolega Patric Kiraly iš švedų Uppsala.

Ekskurisjų metu pasimedžiojau keletą nematytų gatvės meno kūrinių. Daugiau jų užfiksuota 2022 metais, kai Estijoje svečiavomės su visa šeima.

Akys išmoko pastebėti ir vertinti architektūrą, tad ne kartą skyriau laiko ir “fotojuostelės” vienam ar kitam pastatui.

Antros dienos diskusijos vyko centre “TYPA – Letterpress and paper art centre”. Čia kaip tik teko ir man pasisakyti tema “How to make your open call successful? ECOC experiences”. Diskusijoje taip pat dalyvavo Kati Torp [Tartu2024 Meno vadovė] ir Inka Hyvönen [Oulu2026 prodiuserė, atsakinga už atvirus kvietimus], moderatoriumi dirbo minėtasis Erni.
Čia dar vyko performansas, muzikinis pasirodymas, įvairių Tartu2024 projektų pristatymas ir vaišės. Jauki ir neįpareigojanti erdvė, kurioje visai smagiai tos šnekos ir praėjo.

Prieš išvykstant atgal namo [per Taliną, Helsinki ir Vilnių], ryte dar užbėgau į Tartu botanikos sodą. Mažutis, jaukus, bet labai gražus.

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.